Az első szezonjában ralikrossz Európa-bajnokság bronzérmeseként végző Szabó Krisztián az FIA off-road szakágának díjátadójára volt hivatalos, olyan sztárok társaságában, mint a világbajnok Petter Solberg.szabo_krisztian2
A díjátadót Jyvaskyla városában rendezték, a Finn Rali központjában. Az első ralikrosszos szezonját teljesítő Szabó Krisztián 2015-ben harmadikként végzett a Super 1600-as FIA Európa-bajnokságon Janis Baumanis és Ulrik Linnemann mögött. Portugáliában egy versenyt is megnyert Skoda Fabiájával, amely nem csupán saját, de a magyarok első győzelme is ezen a szinten.
„Nagyon örültem, hogy részt vehettem egy ilyen nagyszabású eseményen, ráadásul a Finn Autósport Szövetség is ekkor rendezte az éves gáláját, így olyan sztárokkal találkozhattam, mint Tommi Makinen vagy Marcus Grönholm ralivilágbajnokok. Sikerült pár szót váltanom Petter Solberggel is, SzaboKrisztián_PetterSolberg1akinek a bevállalós vezetési stílusa nagyon tetszik. Rólam is bemutattak egy rövid filmet, mielőtt a pódiumra szólítottak, és sokan gratuláltak, hogy az autókrossz Európa-bajnoki címem után rögtön az első évben ralikrosszban is a dobogón végeztem” – mondta Szabó Krisztián, akit egyedül a -20 Celsius fokos januári hideg zavart.
A versenyző jelenleg egyetemi vizsgáit teljesíti, de eközben már második évére is készül a ralikrosszban. Szezonja hamarabb el fog kezdődni, mint az Eb-sorozat. „Áprilisban indul az Európa-bajnokság Portugáliában, de előtte bemelegítésként rajthoz állok majd a Slovakia Ringen március közepén rendezendő zónaversenyen, és vár még rám egy izgalmas jégautózás Finnországban, ahová instruktornak hívtak” – sorolta a Volland Racing pilótája.

Szabó Krisztián az év ralikrosszversenyzője
Az új szakágban töltött első szezonja végén – amelyet az FIA Európa-bajnokság harmadik helyén zárt – az MNASZ a 2015-ös év legjobb ralikrosszosának választotta Szabó Krisztiánt.
A megtisztelő címet és a vele járó serleget a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) off-road szakágának Zalakarosban tartott év végi díjátadóján osztották ki. A szakághoz tartozik a ralikrossz és autókrossz, a gálaesten megkapták trófeájukat az országos bajnokságok dobogós helyezettjei, valamint megnevezték a szezon legjobbjait. A megtisztelő év ralikrosszversenyzője címet Szabó Krisztián és Kárai Tamás kapta megosztva.
Az egészen tavalyi évig autókrosszban jeleskedő, három Eb-címet szerző Szabó Krisztián idén váltott a ralikrossz-világbajnoksággal együtt futó Európa-bajnokságra, és rögtön az első évben a legjobb magyar ralikrosszosnak ítélték – ez mutatja, mennyire gyorsan sikerült beilleszkednie az új sportágba.0_HM68021
„Az off-road szakág engem választott meg az év ralikrosszversenyzőjének az Európa-bajnokságon elért eredményeim miatt. Nagyon örülök az elismerésnek” – beszélt a vitrinbe kerülő új díjról a 23 éves ralikrosszos. „Voltam már korábban az év autókrossz-versenyzője, 2013-ban pedig megkaptam az MNASZ-től az év autóversenyzője díjat, minden szakágat figyelembe véve. Ebben a kitüntetésben viszont most részesültem első alkalommal.”
2015-ben Szabó Krisztián az Európa-bajnokság Super 1600-as kategóriájának mind a hét versenyén rajthoz állt a Volland Racing Skoda Fabiájával, Portugáliában pedig győzelmet szerzett, amely az első magyar diadal a kontinentális bajnokságban. Egyet leszámítva az összes helyszínen döntőbe, azaz a legjobb hat közé jutott, az idényt pedig harmadik pozícióban zárta. Emellett kamionnal is versenyzett az Egyesült Államokban futó ChampTruck szériában, ahol szintén harmadik lett az összetettben.

Szabó Krisztián: Bajnoki harmadik hely kamionnal is

A magyar versenyző elérte a Las Vegas-i évadzáróra kitűzött célját, és egy erős hétvégével, amelynek egyetlen futamát sem zárta másodiknál rosszabb helyen, a legjobb három között fejezte be az amerikai ChampTruck szériát.

A 23 éves Szabó Krisztián két nagy kihívást tekinthet teljesítettnek a 2015-ös szezon végén: idén kettő versenysorozatban is állandó résztvevőként szerepelt, ráadásul két egészen eltérő műfajban. Az FIA Ralikrossz Európa-bajnokság Super 1600-as kategóriáját újoncként harmadik helyen zárta két hete, a legutóbbi hétvégén pedig az Egyesült Államokban futó kamionos sorozat, a ChampTruck World Series fináléjában vett részt Volvo VNL 670 versenygépével a Las Vegas Vegas Motor Speedway-n. Célkitűzése az volt, hogy itt is év végi dobogós pozícióban zárjon, dolgát azonban nehezítette, hogy a hétvége előtt csak a negyedik helyen állt.mnasz

_NUR5739
Örülök, mert nagyon jól sikerült a verseny, és elértem, amit kitűztem magamnak” – értékelt a hat futamból álló hétvégét követően Szabó Krisztián, aki egyik felvonáson sem csúszott ki az első két helyről. „Nagyon jó idő volt végig, körülbelül 28 fok, az autó is kifogástalanul működött. Bár az időmérőn csak második lettem, nem sokkal kaptam ki, és a szombati mindkét versenyt is második helyen fejeztem be. Vasárnap az első futamot sikerült megnyernem egy jó rajt után, a többin pedig szintén második lettem.”

„Az utolsó versenyen, azaz a több pontot érő podium race-en egy hosszabb pályán mentünk, mivel a szervezők _NUR5086megnyitottak még néhány kanyart. Elég érdekesen intézték el, két felvezető kört kaptunk, aztán ment a verseny. A célt, amit kitűztem magamnak, hogy a dobogón végezzek, sikerült elérnem, a csapatbajnokságban pedig másodikak lettünk, ami szintén jó eredmény.”

Nyitókép: Bethlen Tamás formula magazin, Vogel Adrienn