Egy év után ismét az amerikai olajipari óriás Exxon Mobil a világ legnagyobb vállalata, miután pénteken is folytatódott az Apple részvényeinek vesszőfutása.

Kedvezőtlen gyorsjelentése után nagyot szakadt az Apple részvények árfolyama, míg az Exxoné nőtt. Ezzel az informatikai óriás piaci tőkeértéke 413 milliárd dollárra süllyedt, míg az olajipari vállalaté 417 milliárd dollárra nőtt.

Az Apple éppen egy évvel ezelőtt előzte meg az Exxont, amely korábban – egy rövidebb szakasztól eltekintve – hat éven át vezette a legnagyobb vállalatok rangsorát. A rangsorban a két vállalat után jelenleg a Google, a Berkshire Hathaway, a Wal-Mart, a Microsoft, a General Electric és az IBM következik 230-250 milliárd dolláros piaci tőkeértékkel.

Az Apple részvényárfolyama 37 százalékkal esett a félévvel ezelőtti 702,10 dolláros történelmi csúcs óta. A szerdai tőzsdezárás után az informatikai óriás az elemzői várakozásoknál kedvezőtlenebb negyedik negyedéves eredményeket közölt, amelynek nyomán a társaság részvényei 12 százalékkal zuhantak csütörtökön. Az Exxon részvényei ezzel szemben az elmúlt évben viszonylag stabilnak bizonyultak, 15 százalékos sávban ingadoztak. Az Exxon február elsején közli negyedéves eredményeit.
Forrás: www.privatbankar.hu