Szabó Krisztián, FIA Autocross Eb Maggiora, VI. forduló, Összefoglaló, 2014.07.27.

Szabó Krisztián dobogós az olasz Eb-futamon

Bár a remélt győzelem nem jött össze, ám mégis egyértelműen pozitív eredménnyel zárult a 2014-es FIA Autocross Európa-bajnokság hatodik, az olaszországi Maggiorában rendezett futama a Buggy 1600-as kategória Eb-címvédője, Szabó Krisztián számára, aki a 3. helyet szerezte meg, és ezzel az összetettben is megőrizte esélyét a címvédésre.

„Célkeresztben Michael Buddelmeyer” – ezzel a szlogennel lehetne a legfrappánsabban leírni Szabó Krisztián maggiorai hétvégéjének alakulását. A magyar pilóta mindhárom előfutamában a német versenyzővel ment együtt, és mindháromszor minimális különbséggel ért célba mögötte a 2. helyen. Mivel valahányszor az ő futamuk volt a leggyorsabb mind közül, így Buddelmeyer magabiztosan zsebelte be a pole pozíciót, Kriszt viszont a többi futam – sokszor nála lassabb – győztese megelőzte, így ő némileg balszerencsés módon csak a 8. helyről várhatta az A-döntő rajtját, noha a futamidők alapján ennél jobb pozíciót érdemelt volna.day_2_maggiora-3-2

Nem volt más hátra, mint hogy ezt a döntőben bebizonyítsa, és annyi helyet jöjjön előre, amennyit csak lehetséges. Sikerült! A döntőben végig ment az adok-kapok és a pozícióharc a pilóták között, Krisz a 7. és a 3. hely között ingázott, de a végén, amikor igazán számított, volt a legjobb pozícióban. A bajnokság hátralevő futamain is folytatódhat kettőjük között az üldözőverseny, hiszen mostani győzelmével Buddelmeyer lett az első idei duplázó, és átvette a vezetést a pontversenyben, miközben Krisz feljött mögé és René Mandel mögé a 3. helyre. A mínuszolást is figyelembe véve még jobban áll az OXXO Energy Drink által támogatott pilóta, hiszen úgy Buddelmeyerrel pontazonossággal vezeti a virtuális összetettet, két ponttal megelőzve Mandelt. A két német pilótának idén már két hazai Eb-futama is volt, míg Krisz számára az augusztus 23-24-i nyirádi Eb-futam jelenti az év legjobban várt versenyét. Ez mindenképp a magyar pilóta esélyei mellett szólhat.day_2_maggiora-5

„Bár nagyon szerettem volna győzni ezen a hétvégén, de örülök ennek a 3. helynek, mert a pontversenyben is egészen jól állok, főleg, ha figyelembe vesszük a mínuszolásokat is. Egész hétvégén nagy csatát vívtam Buddelmeyerrel, amiből ezúttal ő jött ki győztesen, de már alig várom a visszavágót. A második előfutamban egyszer meg tudtam előzni, de utána elszúrtam kicsit és visszaelőzött. Ezt egy picit sajnálom, mert ha ott előtte tudok maradni, akkor egészen máshogy is alakulhatott volna talán ez a hétvége, de a 3. hellyel a zsebemben így sincs okom a panaszra. Három 2. helyemnek köszönhetően szerencsésen sikerült egyenes ágon becsúsznom az A-döntőbe – megnyugtató érzés volt, hogy végre nem kellett B-döntőt futnom, és volt időm hangolódni. A döntő hihetetlenül fordulatos és izgalmas küzdelmet hozott. Már a rajtnál ment az adok-kapok, és ez az egész futamra kitartott. A rajtnál most csak egy helyet tudtam javítani, aztán rövid időn belül tudtam még kettőt előzni, így feljöttem az 5. helyre, de utána összeakadtam valakivel, és visszaestem a 7. helyre. A végéhez közeledve többen is kiálltak technikai probléma miatt, én meg mentem, ahogy bírtam, így sikerült feljönni a leintésig a 4. helyre. A futam után Johnny Feuillade kapott egy 10 másodperces büntetést, mert a rajtnál többünket is a pályán kívül előzött meg, így lettem végül a 3. Már itt van a kezemben a kupa, úgyhogy biztosnak tekinthető a helyezésem, nagyon remélem, hogy nem lesz több változás az eredményben, mint Nova Pakában volt. A döntő utolsó körében egyébként 3-as sebességi fokozatban ragadt a váltóm, de szerencsére már csak fél kör volt hátra, és meg tudtam őrizni a pozíciómat. Szegény autó kapott rendesen a döntőben, de most lesz három hetünk helyrehozni, úgyhogy nem probléma. Örülünk a jó eredménynek, és hogy az összetettben is kedvezően alakulnak eddig a dolgok, és készülünk az előttünk álló dupla hétvégére” – összegezte az olasz Eb-futam történéseit Szabó Krisztián.

Az Európa-bajnokság versenyfutása három hét múlva, augusztus 16-17-én a csehországi Prerovban folytatódik, majd egy hétre rá rögtön következik a magyar Eb-futam a Nyirádi Motorsport Centrumban, ahová Szabó Krisztián csapata és a többi magyar versenyző szeretettel vár minden kedves szurkolót.

FIA Autocross Európa-bajnokság, 2014, VI. forduló, Olaszország, Maggiora, a verseny végeredménye – Buggy 1600:
1. Michael Buddelmeyer (német): 20 pont
2. Kevin Peters (luxemburgi): 17 pont
3. Szabó Krisztián (magyar): 15 pont

A 2014-es FIA Autocross Európa-bajnokság állása hat futam után – Buggy 1600:
1. Michael Buddelmeyer (német): 81 pont
2. René Mandel (német): 79 pont
3. Szabó Krisztián (magyar): 74 pont

A bajnokság virtuális állása a mínuszolás figyelembevételével – Buggy 1600:
1. Michael Buddelmeyer (német): 74 pont
2. Szabó Krisztián (magyar): 74 pont
3. René Mandel (német): 72 pont

Pénteki összefoglaló videó:

1 kör Szabó Krisztiánnal Maggiorában:

Szabó Krisztián hivatalos weboldala:
http://szabokrisz.hu/

Sportolói facebook oldala:
https://www.facebook.com/pages/Szab%C3%B3-Kriszti%C3%A1n/135684176476052?fref=ts

Instagram:
@SzaboKrisz23

A sajtóanyagokkal kapcsolatos további információk:
Borbás Bálint
70/4289-134
press@szabokrisz.hu

Fotó: Kerekes Péter
Szabó Krisztián, FIA Autocross Eb, VI. forduló, Maggiora, Szombat, 2014.07.26.

Szabó Krisztián az 5. helyen kezdett Maggiorában

Szombaton egy szabadedzéssel, két hivatalos időmérő edzéssel és az első előfutamokkal kezdetét vette a 2014-es FIA Autocross Európa-bajnokság hatodik fordulója az olaszországi Maggiorában.Szabo_Krisz_FIA_AC_EB_Maggiora_szombat_kep3 A Buggy1600-as kategória Európa-bajnoki címvédője, Szabó Krisztián a verseny első napját az 5. helyen zárta.Szabo_Krisz_FIA_AC_EB_Maggiora_szombat_kep2

A kategória egyedüli magyar résztvevője az időmérők összesített eredményei alapján a 18. helyen kezdte az olaszországi versenyhétvégét a 35 fős mezőnyben, így első előfutamát csupán az 5. rajthelyről kezdhette meg. Az előfutam viszont kiválóan sikerült Krisz számára, aki bravúros versenyzéssel a leintésig a 2. helyre jött előre, és leggyorsabb másodikként – a négy futamgyőztes mögött – az 5. helyen zárta az első nap programját.

A magyar pilóta folyamatosan gyorsult a nap során, és az előfutamban már gyorsabb kört futott, mint előtte az időmérőn. A fokozatos építkezés a vasárnapi A-döntő végén remélhetőleg egy kimagasló eredményben csúcsosodik majd ki. Krisz célja továbbra is a győzelem lesz, amivel ő lenne a 2014-es Eb-szezon első duplázója a Buggy 1600-as kategóriában.

„Összességében pozitívan zárult ez a nap, és úgy érzem, holnap meglesz rá az esélyünk, hogy egy jó eredményt sikerüljön elérnünk. Az időmérő edzésekkel idén meggyűlik a bajom, most is próbáltam mindent beleadni, de egyszerűen lassú vagyok a többiekhez képest, és nem tudom az okát. Tényleg mindennel próbálkoztunk már, a gumikkal, a beállításokkal, day_2_maggiora-7és én is folyamatosan figyelem a gyorsakat, hogy mit csinálnak esetleg másképp, de egyszerűen hiányzik az egykörös tempónk. Ma szerencsére egy viszonylag könnyebb csoportba kerültem, így az előfutamomban sikerült feljönnöm az 5.-ről a 2. helyre. A rajt után még 3. voltam, utána megforgott előttem a srác, akit üldöztem, és szerencsésen sikerült őt kikerülnöm. Így csak (Michael) Buddelmeyer végzett előttem, aki ma abszolútban is a leggyorsabb volt. A másodikak közül én voltam a leggyorsabb, úgyhogy összességében az 5. helyen zártam az első napot. Holnap a második előfutamban megint Buddelmeyerrel megyek együtt, de most már közvetlenül mellőle rajtolok majd, és remélem, sikerül őt legyőznöm. Mivel ma is a mi futamunk volt a leggyorsabb, ezért úgy gondolom, ez kulcs lehet a jó szerepléshez. Mindent beleadok majd, és a célom továbbra is a győzelem” – összegezte az első nap történéseit Szabó Krisztián.
[EXPAND Maggiora előzetes]Szabó Krisztián, FIA Autocross Eb, VI. forduló, Maggiora, Előzetes, 2014.07.23.

Szabó Krisztián győzelemre tör Olaszországban

Öt verseny, öt különböző győztes – ezt hozta eddig az FIA Autocross Európa-bajnokság Buggy 1600-as kategóriájának 2014-es versenyfutása. Továbbra is sokan esélyesek a bajnoki címre, ezért sorsdöntő lehet, hogy kinek sikerül elsőként dupláznia. Az év első versenyén Szabó Krisztián nyitotta a győztesek sorát, és most a második lépést is ő tenné meg elsőként.

A magyar versenyzőnek korábbról rengeteg emléke és tapasztalata van már hasonlóan kiélezett bajnoki küzdelmekről, hiszen 2009-ben 4, 2010-ben 1 pont előnnyel lett Európa-bajnok a juniorok között. A tavalyi évet illetően a pontok ugyan valamivel könnyedebb végső sikerről árulkodnak, ám aki végigkövette Krisztián évét, az jól tudja, egyáltalán nem volt könnyű megszereznie a Buggy 1600 felnőtt Európa-bajnoki címét. Többször is a B-döntőből kellett magát felverekednie, és egyszer sem hibázhatott. Nem is tette, így az olaszországi Maggiorában rendezett szezonzáróra már Európa-bajnokként utazhatott.

Maggiora hagyományosan minden évben az Európa-bajnokság záró futamának ad otthont, így erről a pályáról Krisztiánnak különösen élénk emlékei vannak, hiszen 2010-ben például itteni 2. helyével biztosította be második junior Eb-címét. 2009-ben és 2013-ban viszont már a bajnoki cím birtokában utazott a helyszínre, és érdekes módon csak ez a két verseny nem sikerült jól számára Olaszországban: 2009-ben a juniorok között 10., tavaly a Buggy 1600-ban 9. lett a számára tehát már tét nélküli megmérettetésen.

Amikor viszont volt tét, akkor Krisz minden egyes alkalommal a dobogón végzett Maggiorában. A már említett 2010-es junior Eb-címet érő 2. hely mellett van két Buggy 1600-as 3. helye is 2011-ből és 2012-ből. A nagy tét és Maggiora kombinációja eddig tehát mindig szerencsét hozott Krisznek, és ez remélhetőleg idén sem lesz másként. Ami viszont mindenképp más lesz, az az, hogy ezúttal rendhagyó módon nem a szezonzáró futamot rendezik itt, hanem a most hétvégén következő hatodik fordulót. Az Eb-címvédő magyar kiválóság jelenleg 59 pontjával a 4. helyet foglalja el a bajnoki tabellán, hátránya 10 pont az éllovas René Mandellel szemben. A mínuszolásokat is figyelembe véve, még szorosabb az állás, úgy Krisz hátránya mindössze 3 pont német riválisával szemben.

„Nagyon szeretem a maggiorai pályát. Ez egy nagyon technikás, jó pálya, élvezetes vonalvezetéssel. Mindig a szezon utolsó futamát szokták itt rendezni, ezért most kicsit szokatlan lesz, hogy előbb, a bajnoki címért folyó versenyfutás egy korábbi szakaszában érkezünk ide, de a tét most is nagy, mert nagyon szoros a bajnokság, és nem szabad hibázni. Megint leszünk jó sokan, hiszen az előzetes nevezési lista alapján 35 induló lesz csak a mi kategóriánkban. Közülük ezt a versenyt én szeretném zárni az 1. helyen. Az egyik kedvenc pályámról van szó, ahol többször is álltam már dobogón, de győzni még nem tudtam. A szezonnyitón nyertem utoljára, úgyhogy most már rajtam a sor megint, muszáj nyerni! A francia fordulót követően a nagy távolság miatt nem jöttünk haza, most is itt vagyunk az óceánparton, és pihenünk kicsit a csapattal, élvezzük a nyarat. Péntektől aztán újból csak a versenyzésre fogok koncentrálni, és egyértelműen a győzelem lebeg majd célként a lelki szemeim előtt” – tekintett a maggiorai Eb-futam elé Szabó Krisztián.

[/EXPAND]