Szabó Krisztián: „Ez a nyirádi futam most más volt, mint a tavalyi”

Balszerencsés véget ért a 2014-es nyirádi FIA Autocross Európa-bajnoki futam a Buggy1600-as kategória Eb-címvédője, Szabó Krisztián számára, akinek ezúttal esélye sem volt előző évi bravúros hazai győzelmének megismétlésére. Szombati előfutama még biztatóan alakult, hiszen az első nap végén a 7. helyen jegyezték, ám vasárnap csupán néhány kör jutott neki osztályrészül hazai közönsége előtt.IMG_0288

Reggel, a második előfutamban a rajttól kezdve erőtlen volt a magyar csapat vasszöcskéje, ami miatt Krisz két kanyar alatt a 3.-ról a 6. helyre esett vissza, és utána nagy nehézségek árán tudta csak tartani a tempót a többiekkel. Már ameddig, hiszen a 3. körben sajnos megállt alatta a buggy. Mint később megtudtuk, a generátorszíj esett le, ettől ment el a töltés, és emiatt kellett félreparkolnia az autót. Balszerencsés eset, és idén már nem az első, hiszen a szezon korábbi részében már két versenyhétvégéje is zátonyra futott két-két motorhiba miatt. Most a motor jól működött, lett viszont helyette más baj, aminek következtében Krisz a harmadik előfutamát már csak az utolsó sorból, a 7. helyről kezdhette meg.

Veszítenivalója innentől kezdve nem volt, így ennek megfelelő elánnal vágott neki a futamnak, és az 1. kör első néhány kanyarjában előre is jött a 4. helyre. Már épp a 3. helyért támadta előtte haladó riválisát, amikor az addig vezető Thomas Scheibelberger autója egy ütközés folytán a pálya közepén, pont az ideális íven maradt. Krisznek az autó takarásban volt, így az előtt haladó versenyző ki tudta kerülni azt, ő nem. A nagy csattanás után is nyomta a gázt tövig becsületből, és néhány kanyaron át még meg is őrizte 3. helyét, ám az ütközésnél kitört a balhátsó kereke, így végül kénytelen volt ismét félreparkolni autóját.

C-döntőt nem rendeztek, a B-döntőről pedig egy hajszállal, egyetlen egy pozícióval lemaradt, így már nem volt esélye a javításra, a 19. helyen zárta hazai Eb-futamát. Ez a tavalyi győzelem és az előző évekbeli sikerek után egyértelműen nem az az eredmény volt, amire vágyott, de az érthető csalódottság ellenére nincs letörve, máris előretekint, és köszöni a magyar szurkolóknak a sok-sok szeretetet és bíztatást.

„Ez a nyirádi futam most más volt, mint a tavalyi, de az egész évünk egészen másképpen alakult, úgyhogy szerencsére nem hirtelen jött a pofon, hanem volt időm felkészülni erre. Persze küzdöttem minden versenyen, ahogy tudtam, és hittem benne, hogy még sikerülhet a címvédés, de tudtam, hogy nagyon-nagyon nehéz dolgom lesz, ezért felkészültem a legrosszabbra. Ezzel együtt bosszant, hogy a hazai Eb-futamom sem sikerült jól, és nagyon sajnálom, hogy idén nem tudtam egy hasonlóan sikeres szerepléssel megörvendeztetni a magyar szurkolókat, mint tavaly. Köszönöm mindenkinek, aki kijött szurkolni nekünk a hétvégén, és gratulálok Kárai Tominak a TouringAutocross kategóriában elért újabb győzelméhez” – mondta el sportszerűen a Buggy1600-as kategória egyelőre még regnáló Európa-bajnoka, aki a nyirádi nullázás folytán immár matematikai esélyét is elvesztette a címvédésre, így a franciaországi záró forduló leintésével egészen biztosan átadja valakinek a trónját, reméljük, csak átmenetileg.

Hogy mit tartogathat még számára ez az év, most, hogy a fő cél, az Európa-bajnoki címvédés meghiúsult? „Több tervünk is van még az idei évre vonatkozóan. A szezonzáró francia futamon innentől kezdve nem biztos, hogy el fogunk indulni, hiszen a tavalyi Eb-címünk után nem olyan fontos, hogy most az 5. vagy a 8. helyen fogjuk zárni a bajnokságot, és lehet, hogy inkább már valami másra összpontosítanánk az erőforrásainkat és az energiáinkat. Egy ideje már kacérkodunk a gondolattal, hogy a rallycross-ban is megméretjük magunkat, és úgy néz ki, hogy az FIA Rallycross Világbajnokság – illetve a Super1600-as kategória esetében, ahol mi indulnánk, Európa-bajnokság – záró fordulóján, Olaszországban lehetőségünk lesz rajthoz állni egy bérelt autóval. Úgy gondolom, ez egy nagyon jó próbatétel lenne számunkra, úgyhogy alig várom!” – tette hozzá végül Szabó Krisztián.

Szabó Krisztián hivatalos weboldala:
http://szabokrisz.hu/

Sportolói facebook oldala:
https://www.facebook.com/pages/Szab%C3%B3-Kriszti%C3%A1n/135684176476052?fref=ts

Instagram:
@SzaboKrisz23

A sajtóanyagokkal kapcsolatos további információk:
Borbás Bálint
70/4289-134
press@szabokrisz.hu

Szabó Krisztián: „Él a remény, úgyhogy örülünk”

Pozitívan indult a 2014-es FIA Autocross Európa-bajnokság nyirádi hétvégéje a Buggy1600-as kategória Eb-címvédője, Szabó Krisztián számára. A 22 éves pilóta szombati első előfutamát a 3. helyen zárta, és összességében a 7. helyről várhatja a vasárnapi folytatást, miközben fő bajnoki riválisai ma betliztek. Így ismét felcsillant a remény arra, amiben Krisz és csapata a legnehezebb pillanatokban is töretlenül hitt az évad folyamán: Európa-bajnoki címe megvédésére!IMG_9861

„Él a remény, úgyhogy örülünk, és bizakodva várjuk a holnapi folytatást. Ma elég kedvezően alakultak számunkra az eredmények, hiszen a két legnagyobb riválisom, a bajnokságot vezető René Mandel és a második helyezett Michael Buddelmeyer is gondokkal küzdött, és csak a 18., 22. helyen állnak összességében, míg én a 7.-en. A helyzet tehát nem rossz, holnap ráadásul már az első sorból rajtolok, a külső ívről, és remélem, sikerül egy hasonló manővert bemutatnom, mint tavaly az A-döntőben!” – utalt vissza Krisz előző évi álomrajtjára, amikor a nyirádi Eb döntőjében az 5. helyről indulva kívülről körbeautózott mindenkit, és megnyerte a versenyt.

A magyar szurkolótábor most vasárnap is egy hasonló végkifejletben fog reménykedni, és a tavaly az MNASZ által az Év Autóversenyzőjének választott pilóta mindent megtesz majd annak érdekében, hogy egy újabb nagyszerű eredménnyel örvendeztesse meg mindazon honfitársait, akik kilátogatnak a helyszínre.

Tavaly a szombati nap végén Krisz csak a 10. helyen állt abszolútban, úgyhogy a mostani 7. hely valóban biztató kezdésnek tűnik, pláne, ha a pilóta eddigi idei első napos eredményeit vesszük sorra.

„Idén eddig minden hétvégén problémám volt az időmérőn, egyszerűen hiányzik az egykörös tempóm, és ez sajnos most, hazai pályán sem volt másképp. Ez nem ért váratlanul, ezért nem voltam csalódott a 11. hellyel, ami azt jelentette, hogy az első előfutamomat a 2. sorból, a 4. rajthelyről kezdhettem meg. A rajtom nagyon jól sikerült, de összezártak előttem, így nem volt hova menni, kénytelen voltam besorolni mögéjük harmadiknak. Utána végig jó tempót mentek előttem, így nem volt esélyem támadni őket. Holnap megint ugyanazzal a két sráccal megyek együtt, mint ma, úgyhogy újra megpróbálhatom legyőzni őket. Bízom benne, hogy az első sorból indulva már valamivel könnyebb dolgom lesz, és sikerül előttük végeznem. Az egy jó indítása lenne a napnak” – zárta első nap végi nyilatkozatát Szabó Krisztián, akinek fő célja címvédési esélyeinek életben tartása lesz vasárnap.