Szabó Krisztián: „Nem adjuk fel”

Második rendkívül peches versenyén van túl az idei évben Szabó Krisztián. A Buggy1600 Európa-bajnoki címvédőjének a lettországi Eb-futam után a csehországi Prerovban rendezett kontinensviadalon is két motor adta meg magát vasszöcskéjében.

A sorozatos technikai problémák folytán a magyar pilótát csupán egy előfutamában intették le, ám ennek ellenére bejutott a B-döntőbe, ahol viszont ép motor híján már nem tudott rajthoz állni, így egy szerzett ponttal zárta a cseh Eb-hétvégét. Ezzel címvédési esélyei minimálisra csökkentek, de még élnek, és aki ismeri Krisztiánt, az tudja, hogy ő a legvégsőkig oroszlánként fog küzdeni, és a legkisebb kínálkozó lehetőséget is igyekszik majd megragadni a felzárkózásra.Szabo_Krisz_Prerov_AC_EB_1.nap_kep1

„Tegnap elpukkant az egyik motorunk, ma a másik. A srácok egész éjszaka dolgoztak az autón, de sajnos ez a motor is csapágyas lett. Hallottam már, hogy kopog, ezért inkább félreálltam, mert nem lett volna értelme tovább menni, azzal csak még nagyobb kárt tettem volna a motorban. Alig két kört tudtam ma menni a második előfutamban, de az is szenvedés volt, mert ennek a motornak a váltója sem volt jó, 3-as fokozat helyett folyton kidobta üresbe. Ez most egy ilyen hétvége volt, sajnálom nagyon, de változtatni ezen már nem tudunk” – mondta el balul sikerült prerovi versenye után Krisz, aki a történtek ellenére nem adja fel a harcot.

„Matematikai esélyünk maradt még a címvédésre, ezért nem adjuk fel, megyünk tovább előre, és bízunk a legjobbakban. Jövő hétvégén következik a hazai Eb-futamom Nyirádon, ami számomra mindig az év legfontosabb versenyét jelenti,Szabo_Krisz_Prerov_AC_EB_1.nap_kep2 úgyhogy nincs idő a sebeinket nyalogatni, újra a legjobb formánkat kell mutatnunk. Gratulálok Kárai Tominak az újabb győzelméhez, amivel már két futammal a bajnokság vége előtt bebiztosította újabb Európa-bajnoki címét. Biztos vagyok benne, hogy Nyirádon ő így már egy felszabadult örömautózást fog bemutatni, és én is teher nélkül támadhatok, mert veszítenivalóm már nincs, próbálkoznom viszont kötelező. Izgalmas versenyek lesznek erős mezőnnyel, és a Vörös Katlan Fesztivál is most először lesz megrendezve, úgyhogy remélem, sokan lesznek ránk kíváncsiak. Egy biztos, mi a legvégsőkig fogunk küzdeni, és mindent megteszünk majd a jó szereplés érdekében” – zárta nyilatkozatát Szabó Krisztián. Egy pont is pont, bízzunk benne, hogy lesz jelentősége a végelszámolásnál.

A 2014-es FIA Autocross Európa-bajnokság állása 7 futam után – Buggy1600:
1. René Mandel (német): 96 pont
2. Michael Buddelmeyer (német): 92 pont
3. David Anacleto (francia): 83 pont
4. Kevin Peters (luxemburgi): 78 pont
5. Vit Nosalek (cseh): 77 pont
6. Johny Feuillade (francia): 77 pont
7. Szabó Krisztián (magyar): 75 pont

Az Európa-bajnokság állása minuszolással – Buggy1600:
1. René Mandel (német): 89 pont
2. Michael Buddelmeyer (német): 85 pont
3. David Anacleto (francia): 78 pont
4. Kevin Peters (luxemburgi): 77 pont
5. Vit Nosalek (cseh): 77 pont
6. Szabó Krisztián (magyar): 75 pont
7. Johny Feuillade (francia): 74 pont

A Nemzetek Kupája állása:
1. Csehország: 333 pont
2. Németország: 274 pont
3. Magyarország: 215 pont

Szabó Krisztián hivatalos weboldala:
http://szabokrisz.hu/

Sportolói facebook oldala:
https://www.facebook.com/pages/Szab%C3%B3-Kriszti%C3%A1n/135684176476052?fref=ts

Instagram:
@SzaboKrisz23

A sajtóanyagokkal kapcsolatos további információk:
Borbás Bálint
70/4289-134
press@szabokrisz.hu

Fotó: Kerekes Péter

Szombati beszámoló:
Komoly próbatételt jelentett a 2014-es FIA Autocross Európa-bajnokság hetedik, prerovi versenyhétvégéjének szombati napja a Buggy1600-as kategória Eb-címvédője, Szabó Krisztián csapata számára. A magyar pilóta buggyjában az első időmérő harmadik körében elfüstölt a motor, így a csapatnak sebtében erőforrást kellett cserélnie, hogy Krisz fel tudjon állni az első előfutam rajtjára. Sikerült! A csapat ismét jelesre vizsgázott, Krisz pedig a pályán mentette a menthetőt, igaz, vasárnap újabb hasonlóan nehéz feladat vár rá, nem is egy!

„Nagyon-nagyon nehéz dolgunk lesz vasárnap, de mindent beleadunk majd. Ma a szabadedzésre a nagy sár miatt nem mentem ki, majd az első időmérőn összesen két kört bírt a felújított motorunk, utána elfüstölt. Előzményként meg kell jegyezni, hogy ugye Bauskában Szabo_Krisz_Prerov_AC_EB_1.nap_kep3két motorunkat is elfüstöltük, és egy múlt heti teszten a legújabb motorunk is megadta magát, mindössze 8 kört bírt. Most pedig két kör után annyi lett ennek a felújított motornak is, úgyhogy kezd kicsit sok lenni idénre a motorgondokból. A második időmérőt így kénytelenek voltunk kihagyni, és az egész csapat elszántan dolgozott, hogy az első előfutamra már ki tudjunk állni. Ez szerencsére sikerült, köszönet érte a csapatnak! Érdekesség, hogy annak a tavalyi 1,6-os motoromnak a felújított változata került most vissza az autóba, amivel tavaly Nyirádon nyertem” – árulta el a tavaly az MNASZ által az Év Autóversenyzőjének választott pilóta.

Nos, reméljük, ez a motor ismét szerencsét hoz majd neki, csakúgy, mint tavaly Nyirádon. Az első nap végén akkor is a 10. helyen állt Krisz, pontosan úgy, mint most, a prerovi Eb-futam első napjának végén. A végeredmény ismert, akkor vasárnap hihetetlen feltámadást bemutatva végül megnyerte hazai Eb-futamát. Elmondása szerint most, cseh földön egy dobogóval is beérné, főleg, ha legfőbb riválisai, Michael Buddelmeyer és René Mandel mögötte végeznek.

„A mai előfutamomat a 7. helyről indulva az 5. helyen zártam, ami azt jelenti, hogy összességében a 10. helyen állok az első nap végén. A helyzetet bonyolítja, hogy nagyon erős csoportba kerültem, hiszen a mai első és a holnapi második előfutamban is a négy talán legerősebb ellenfelem ellen kellett, illetve kell versenyeznem. Hárman közülük tavaly a 2-3-4. helyen végeztek mögöttem a bajnokságban, René Mandel pedig idén eddig a 2. az összetettben. Nem egyszerű a feladat, hiszen ez a döntő élmezőnyének is beillene, és holnap mind a négyen előlem rajtolnak majd a második előfutamban, rajtuk keresztül kellene előreverekednem magam. Ami jó, hogy ha ez sikerül, az egyben azt is jelentené, hogy ők automatikusan hátrébb kerülnek, úgyhogy dupla jelentősége lesz minden egyes párharcnak. Olyan lesz, mintha már reggel egy előrehozott döntőt vívnánk egymással, én mindent megteszek majd a javítás érdekében. Szurkoljatok!” – adta meg a zárszót első nap végi nyilatkozatának Szabó Krisztián.