Szabó Krisztián győzelemmel kezdte címvédő hadjáratát

Az FIA Autocross Európa-bajnokság Buggy1600-as kategóriájának címvédője, Szabó Krisztián ugyanúgy kezdte az idei Eb-szezont, ahogy az előzőt: győzelemmel. A kétszeres junior és egyszeres felnőtt autocross hungarikum Európa-bajnok pilóta ezzel megadta az alaphangot idei címvédő hadjáratának, és örömét még felhőtlenebbé teszi, hogy ezt a győzelmet nem kedvenc pályáinak egyikén aratta.

Dicső nap volt a magyar autósport számára a most vasárnapi, hiszen a németországi Seelowban rendezett FIA Autocross Európa-bajnoki szezonnyitón, valamint a Rallycross Challenge Europe nyirádi futamán is kétszer csendült fel a Magyar Himnusz. Seelowban mindkét Európa-bajnoki címvédőnk, Szabó Krisztián (Buggy1600) és Kárai Tamás (Touring Autocross) is nyerni tudott, míg idehaza rallycross-osaink brillíróztak, Harsányi Zoltán (SuperCars) és Luigi (Super1600) tiszteletére húzták a magyar füleknek legszentebb dallamot.

Szabó Krisztián célja a dobogó volt a hétvége előtt, mivel Seelow nem tartozik a kedvenc pályái közé. Nos, ezt a célját elérte, dobogóra állt, annak is a legfelső fokára! Szombaton az első napot a 4. helyen zárta, és pozitívan tekintett a folytatás elé, ugyanakkor reálisan mérlegelve helyzetét, nehéznek érezte az előbbre jutás lehetőségét a 23 főt számláló, nagyon erős nemzetközi mezőnyben.

Szombatról vasárnapra virradó éjszaka aztán jelentős mennyiségű csapadék áztatta el a pályát, így a második előfutamok rajtja előtt előtérbe került a gumiválasztás. Krisz autóján az utolsó pillanatban a bütykös gumikat murvagumikra cserélték, miután édesapja, a korábbi kétszeres magyar tereprali-bajnok quados Szabó László egy gyors pályabejárás után ezt javasolta. Egyedül az OXXO Energy Drink által támogatott pilóta állt rajthoz futamában ilyen gumikkal, és ez nyerő húzásnak bizonyult. Jó fél kör előnyt autózott ki összes riválisával szemben, mielőtt utol nem érte egyik lekörözésre váró ellenfelét, aki mögé beragadt a nagy sárban. Így is megnyerte futamát, csakúgy, mint a következőt, azt már száraz pályán, normál körülmények között.

Az előfutamok összesített helyezései és időeredményei alapján pedig az A-döntő első rajtkockájába kvalifikálta magát, ami bármilyen meglepő, de Buggy1600-as pályafutása során most fordult elő vele először. Nyert már két futamot, már Európa-bajnok és jelenleg ő a címvédő, de pole pozíciója speciel ez volt az első a felnőtt Eb-mezőnyben. Győzelemre váltotta! A többiek ugyan kitartóan üldözték, de végig bottal ütötték a nyomát a döntőben, így Krisz lemásolta tavalyi tökéletes évkezdését, ami ismételten egy nagyon-nagyon stabil és erős alapot ad a szezon hátralevő részére.

„Nagyon örülök ennek a győzelemnek, mert nem gondoltam volna, hogy tudok nyerni ezen a pályán. Őszintén szólva eddig úgy gondoltam, hogy bárhol máshol, csak itt nem. Úgyhogy az, hogy pont itt sikerült győzelemmel kezdenem az évet, egy nagyon-nagyon jó kiinduló alapot ad az egész évnek. Az autó tökéletes volt, a fontos pillanatokban jó döntéseket hoztunk, úgyhogy szeretnék nagyon szépen megköszönni mindent a csapatnak. A döntő nagyon fárasztó volt, de az utolsó két körben már elég nagy volt az előnyöm ahhoz, hogy kicsit visszább vegyek a tempóból, és a biztonságra törekedve védjem a pozíciómat. Most kicsit ünneplünk, de nekem már most a jövő hétvégi, lettországi Eb-futam jár a fejemben. Bauska az egyik kedvenc pályám, tavaly ott kezdtem győzelemmel, és jó lenne most megismételni az akkori produkciómat” – mondta el örömmel teli hangon Szabó Krisztián.