Szabó Krisztián mindig tud meglepetéseket okozni. Az autókrosszban három Európa-bajnoki címet is szerzett, majd sportágat váltott, és élete első ralikrossz Eb-futamán, tavaly Olaszországban rögtön a dobogón végzett. Most vasárnap, második ralikrossz kontinensviadalán ezt egy győzelemmel szárnyalta túl!
Előtte magyar pilóta a dobogón sem végzett soha ralikrossz Eb-futamon, noha többen is jártak közel ehhez a bravúrhoz az évek során. Szabó Krisztián viszont jött, látott és győzött. És ezt is a maga szerény, utánozhatatlan egyedi stílusában tette. Ahogy anno az autókrosszban is számtalan versenyt hozott vissza szinte a sírból és nyert meg (pl. a 2013-as nyirádi Eb első nap végi 10. helye után győzelem), úgy most a portugál ralikrossz Eb-n is megmutatta, hogy az nyer, aki végén vezet.szaboKrisz_portulgal
Az FIA Ralikrossz Világbajnokság keretein belül rendezett FIA Ralikrossz Európa-bajnokság portugáliai Montalegrében rendezett nyitófutamán Krisztián szombaton, az első három előfutam összesített eredményei alapján még „csak” a 9. helyet foglalta el Mk2-es Skoda Fabiájával az elsőkerék-meghajtású autóknak kiírt Super1600 mezőnyében, és még a vasárnapi negyedik előfutam után is „csak” a 8. helyen virított a neve a köztes eredménylistán. Ez az elődöntőbe jutásra persze bőven elég volt, de győzelemre innen tényleg csak azok gondolhattak, akik igazán jól ismerik a 22 éves magyar pilótát.
Krisz az elődöntőben fokozatot váltott, és a 4. helyről indulva nyert, ezzel máris ott volt a döntő első rajtsorában, és ha már ott volt, akkor győzelemre váltotta azt – a magyar autósport történetének első ralikrossz Eb-futamon aratott győzelmére. Ezt nevezik sporttörténelmi tettnek, hiszen a Super1600-as kategóriában az Európa-bajnokság jelenti a csúcsot, de Krisz persze ezt is a maga visszafogott, szerény és laza módján fogadta.
„Király volt!” – ezek az első szavai a telefonban, de persze ennél azért részletesebben is kifejti, hogy mi történt. szaboKrisz_rallycross„Amilyen rossz napom volt tegnap, ma olyan jól sikerült minden. A negyedik előfutamomban elsőként intettek le, de összességében csak 7. időm lett így is. Ennek ellenére ez egy jó futam volt, kezdett felszáradni a pálya, és éreztem, hogy minden jó lesz. Az elődöntőt a 4. helyről kezdtem. A rajtnál ugyan beragadtam picit, de egyből kimentem Jokerre, és utána szinte rögtön tudtam előzni egyet. Majd Luigit is megelőztem, és utána már csak egyvalaki volt előttem, de neki még jönnie kellett Jokerre. Miután ezt megtette, mögém jött vissza, így az elődöntőt megnyertem, ami azt jelentette, hogy a döntőt az első sorból várhattam.”
„A döntőben már jól sikerült elkapni a rajtot, és megint egyből kimentem Jokerre, onnantól kezdve pedig csak nyomtam, nyomtam neki, ami a csövön kifér. Baumanis sokáig ott volt a nyomomban, úgyhogy egy kicsit védekeznem is kellett, de közben sietnem is kellett, mert előttem ott volt még Dubourg, aki még nem ment ki Jokerre. Épphogy mögém jött vissza, és utána csatába bonyolódtak Baumanisszal, így a végén már kicsit meg is tudtam lépni tőlük” – elevenítette fel a vasárnapi versenynap történéseit Szabó Krisztián, aki végül így foglalta össze pillanatnyi érzéseit:
„Nagyon jó volt minden, és nagyon örülök, hogy így sikerült kezdenem az évet. Biztató ez az első hely, de úgy érzem, a kezdők szerencséje is benne van kicsit, ezért próbálom a helyén kezelni ezt a gyorsan jött sikert. Keményen fogok dolgozni tovább, hogy a folytatásban is hasonló eredményeket tudjak elérni, és ha sikerülne minden hétvégén a döntőbe jutnom, azzal már nagyon elégedett lennék. Illetve az előfutamokban nyújtott teljesítményemen mindenképp szeretnék javítani, mert a köztes eredménylistán csak 8. voltam, és ugye azért is kapunk bajnoki pontokat” – kereste igazi sportemberként máris azt a kis részterületet Szabó Krisztián, amin még javíthat a még jobb eredmények elérésében. Merthogy a győzelemnél is van feljebb: a még több győzelem!