A jövedéki törvény változása 2014. január 1-től
2014. január 1-től a jövedéki törvény módosítása a kenőanyagokat forgalmazó cégek működésére nagy hatással vannak. Cégünk, a Lavina Szerviz Kft., mint a független kenőanyag piac egyik meghatározó szereplője, fontosnak tartjuk a tájékoztatást ügyfeleink és vásárlóink felé. Ennek céljából készült az alábbi átfogó, de nem teljes körű tájékoztató anyag. A Lavina Szerviz Kft. felkészült a változásokra, és továbbra is garantálni tudja az általa forgalmazott kenőanyagok megfelelő törvényi hátterét.
Főbb törvényi változások
A 2003. évi CXXVII. törvény (Jöt.) 62/A § ban felsorolt 2710 19 81, 2710 19 83, 2710 19 87, 2710 19 91, 2710 19 93, 2710 19 99, 3403 19 10, 3403 19 91 és 3403 19 99 vámtarifaszám alatti ásványolaj (a továbbiakban: kenőolaj) belföldi nagykereskedelme, bértárolása, export, import, illetve közösségi kereskedelme 2014. január 1-jétől kiszereléstől függetlenül jövedéki engedély birtokában végezhető.
Fontosabb fogalmak:
1. Belföldi nagykereskedelem: a szabad forgalomba bocsátott jövedéki termék továbbforgalmazók részére történő értékesítése céljából belföldön történő beszerzése, készletezése.
2. Közösségi kereskedelmi tevékenység: a szabad forgalomba bocsátott jövedéki termék gazdasági tevékenység keretében kereskedelmi célú beszerzés céljára más tagállamba történő kiszállítása vagy más tagállamból történő behozatala.
3. Export- és importtevékenység: az a tevékenység, amelynek során a személy jövedéki termék harmadik országból történő behozatalát vagy harmadik országba történő kivitelét gazdasági tevékenység keretében saját nevében végzi.
4. Nem jövedéki engedélyes kereskedelmi tevékenység: a szabad forgalomba bocsátott jövedéki terméknek nem az 1. pont szerinti jövedéki engedélyes kereskedelmi, vagy nem a 3. pont szerinti exporttevékenység keretében történő beszerzése, készletezése és értékesítése
Mi szükséges a jövedéki engedély beszerzéséhez?
A kizárólag kenőolajjal folytatott jövedéki engedélyes tevékenységhez 5 millió Ft jövedéki biztosítékot kell nyújtani, továbbá a belföldi nagykereskedelméhez legalább 50 m2 szilárd térelemekkel körülhatárolt raktárterület rendelkezésre állását kell igazolni. A termékkészletről a NAV által hitelesített manuális, vagy engedélyezett elektronikus nyilvántartást kell vezetni, illetve a havi értékesítésekről – meghatározott adattartamú – adatszolgáltatást kell teljesíteni.
Hol vásárolhatók az olajtermékek és kenőanyagok?
Felhasználás céljából bármely kereskedőtől beszerezhető, ebben az esetben a kapott számlán feltüntetésre kerül az áfatörvényben előírt adatokon kívül a „Továbbértékesítés esetén a jövedéki termék származásának igazolására nem alkalmas” szöveg.
Ha a jövedéki termék beszerzése a végfelhasználó felé továbbértékesítés céljából történik akkor az nem jövedéki engedélyes kereskedelmi tevékenységnek minősül.
A nem jövedéki engedélyes kereskedő kenőolaj jövedéki terméket kizárólag jövedéki engedéllyel rendelkező kereskedőtől és importálótól szerezhet be.
Hogyan értékesíthető a megvásárolt kenőanyag?
Kiskereskedelmi vállalkozás végfelhasználó felé történő értékesítése nem jövedéki engedélyes tevékenység. A kiskereskedő nem jövedéki engedélyes kereskedő tehát készpénzért cégnek vagy magánszemélynek is adhat el jövedéki terméket, de olyan számlát vagy egyszerűsített számlát bocsát ki, amely az áfatörvényben előírt adatokon kívül a ,,Továbbértékesítés esetén a jövedéki termék származásának igazolására nem alkalmas” szöveget tartalmazza.
Az így megvásárolt kenőolaj továbbértékesítés céljából történő beszerzése, készletezése, értékesítése jövedéki törvénysértésnek minősül! Tehát például egy autószerviz vásárolhat kenőanyagot jövedéki engedéllyel nem rendelkező autósbolttól, de azt azonnal fel kell használni, raktáron nem tárolhatja!
Nagykereskedelem: a jövedéki engedélyes kereskedő kenőolajat készpénz-fizetéssel nem értékesíthet, jövedéki engedéllyel nem rendelkező kereskedőtől nem vásárolhat kenőanyagot.
 
A jövedéki engedélyes kereskedő a raktárhelyiségét, illetve tárolótartálya telephelyét – bizonyos feltételek mellett – nem jövedéki engedélyes kereskedelmi elárusítóhelyként is használhatja, amely során kenőolajat, végfelhasználó gazdasági társaságnak és természetes személynek készpénz-fizetéssel is értékesíthet.

Milyen változást jelent ez a Lavina Szerviz Kft. ügyfelei számára?
Ha Ön végfelhasználó, akkor kiskereskedelmi egységeinkben továbbiakban is vásárolhat korlátlanul készpénzzel és utalással egyaránt. Az így megvásárolt terméket nem lehet továbbértékesíteni, a számla pedig a ,,Továbbértékesítés esetén a jövedéki termék származásának igazolására nem alkalmas” szöveget tartalmazza.
Ha Ön nagykereskedő, azaz viszonteladók részére értékesít, vagy olyan kereskedelmi pont (autósbolt, szerviz, szolgáltató, stb.) akinek jövedéki engedélyes kereskedőtől kell – vagy szeretne vásárolni – akkor szabadon vásárolhat a Lavina Szerviz Kft. jövedéki engedéllyel rendelkező raktáraiból. Ezeken a helyeken kizárólag átutalással lehet fizetni.

További kérdéssel forduljon bizalommal területi képviselőinkhez!