Az idei Mecsek Ralin ismét nívós gépjármű armada várta a rajtot. A Historic EB gépcsodái hangjukkal, illatukkal a régmúlt időket idézték, míg az OB mezőnyében az erőviszonyok kiegyenlítődése miatt vártunk késhegyre menő csatákat. Az Xlavina csapatát Csurja Jani navigálásával a Skoda Fabia R2, Pethő Tyutyuék, és Kőváry Barna a Monte Trabanttal képviselte. A Prológ kockás zászlaja a Pécsett nem megszokott módon ezúttal nem pihenőre intette a kilencven-egynéhány párost, hanem újabb lendületvételre ösztönözte a pilótákat, akikre még az éjjel egy Árpádtető – Abaliget és egy Nyárásvölgy – Hetvehely gyors is várt, ahol a változó időjárás nehezítette meg a gumiválasztást. A verseny szombaton 10 órakor folytatódott, ekkortól kétszer három gyorsaságival folytatódott a küzdelem.

Kezdeti hátrányát folyamatosan ledolgozva a Herczig Norbert és Bacigal Igor ünnepelhette a 46. Drávanet Mecsek Rallye abszolút ORB-győzelmét, miután az utolsó három gyorson átvette a vezetést a végül másodikként célba értő Turán Frigyes, Zsíros Gábor kettőstől. A verseny során a mezőny igencsak megrostálódott, végül csak 35 páros ért célba. A verseny plakátja után a győzelmi dobogón is az egyik beharangozott csodamasina díszeleghet, miután az olasz Pedro, Verdelli kettős egy Lancia 037-essel ért leggyorsabban a Historic Eb-mezőny céljába. Az olasz kettős az osztrák Harrach, Welserheimb duó Mitsubishi Lancerével vívott végig nagy csatát.

Az L Racing – Dynamic Rally Team színeiben versenyző Pethő István – Rubóczky Attila páros hatalmas csatában – mindösszesen 2,2 másodperccel lemaradva a győzelemről – kategóriája 2. helyén végzett a Mecsek Ralin, és ezzel a szlovákiai Presov, illetve Tribec Rali után immár idei harmadik aszfaltos versenyét zárta dobogós pozícióban.
Kőváry Barna és a sárga szörnyeteg, ezúttal a nagymotorral és váltóval itt is célba futott. A dudálásból és a nézői ovációkból már messziről hallatszódott, hogy jönnek. Végül a közönség szimpátiáján túl a D1-es kategória első helyét is megszerezték.
A Police Rallye Team kettőse Hoffer Zsoltival a volánnál, és Csurja Janival a jobb 1-ben a második helyen zárt kategóriájában a mecseki versenyen. A navigátor elmondása szerint megint remek autót kaptak az Eurosol csapatától, a gumiválasztás is kiválóan sikerült, így csak az elemekkel kellett küzdeni. A xenonok nappali fényárt varázsoltak a pénteki éjszakába, így mindketten nagyon élvezték a csúszós, sötét két éjszakás szakaszt. „A kocsi egyre jobban összeérik, az összhang kiváló, és a pilóta is tartja magát a preciz, összeszedett vezetéshez, mindössze egy kaland volt, pont a kedvenc részemen a Remeterét – Lapis közötti részen. Szeretjük a Mecseket, jó a csapat, az eredmény pedig jön magától” – foglalta össze Jani a történteket, aki még szombat estére egy esküvőt is bevállalt, stílusosan, versenyző overállban, OK táblával a hóna alatt.
A nyírádi ralicross EB igazi népünnepélyt hozott, parázs csatákkal és bíztató magyar részeredményekkel.
A 2012-es nyirádi Rallycross Európa-bajnokság orosz, norvég, illetve ír győzelmet hozott, de a magyar szurkolóknak is bőven volt okuk az örömre, hiszen három magyar pilóta is szerepelt a B-döntőben, további három pedig a C-döntőben. A legnagyobb ovációt Luigi (Lajos Gyula) szenzációs C-döntős győzelme váltotta ki a hazai szurkolókból.
A Super1600-as kategória C-döntője nyitotta Nyirádon a döntők sorát, ahol egyből egy ragyogó magyar eredmény született, hiszen Luigi (Lajos Gyula) zseniális versenyzést bemutatva elsőként szelte át a célvonalat és ezzel kivívta magának a folytatás, azaz a B-döntőben való szereplés jogát. Ott azonban már ő sem tudott csodát tenni az övénél újabb fejlesztésű külföldi technikák ellen, ám így is a bravúros 12. helyen zárta élete első Rallycross Eb-futamát. Majerszky Gabit sajnos nem láthattuk, pedig nagyon készült, a Suzuki motorja csapágyas lett.
Ezúton gratulálunk minden magyar versenyzőnek a hétvégi szerepléséhez, egyúttal köszönjük a szurkolóknak, hogy ilyen sokan kilátogattak a helyszínre és ilyen remek hangulatot varázsoltak a lelátókra. Reméljük, hogy jövőre ugyanitt találkozunk. Előtte még persze lesz Nyirádon egy Autocross Európa-bajnokság is augusztus 18-19-én, ahová szintén érdemes lesz kilátogatni, hiszen ott is több kiváló magyar versenyzőért is szoríthatunk majd, többek között Szabó Krisztiánért is!
[nggallery id=30]

Tadalis