Hatalmas megtiszteltetés érte az XLavina Pap Motorsport versenyzőjét, Szabó Krisztiánt, akit az FIA Autocross Európa-bajnokság Buggy1600-as kategóriájának Európa-bajnokaként a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) az év magyar autóversenyzőjének választott.

A korábban a juniorok között két Európa-bajnoki címet már szerző pilóta 21 évesen, a magyar autósport történetének egyik legsikeresebb évében nyerte el ezt a megtisztelő titulust, olyan versenyzőket megelőzve az MNASZ szubjektív elbírálásában, mint Michelisz Norbert, Kiss Norbert, Kiss Pál Tamás, Major Benedek, Kárai Tamás, Bessenyei Zoltán és még sokan mások.

Gyulay Zsolt, az MNASZ elnöke nem véletlenül nyilvánította a 2013-as esztendőt a magyar autósport évének, hiszen számos honfitársunk ért el kimagasló eredményt nemzetközi porondon. Szabó Krisztián mellett Kárai Tamás is Európa-bajnok lett autocross-ban;Szabo_Krisz2 a Bessenyei Zoltán – Nyirfás Julianna kettős az FIA Rali Európa-bajnokság kétkerék-meghajtású kategóriájában lett Európa-bajnok; Kiss Norbert 4. helyen végzett az FIA Kamion Európa-bajnokságon, ahol a legtöbb dobogós helyezést aratta; Major Benedek ugyanott a sorozat történetének legfiatalabb futamgyőztese és az év újonca lett; Kiss Pál Tamás az 5. helyet szerezte meg az AutoGP év végi összesítésében; míg Michelisz Norbert 6. lett a WTCC egyéni pontversenyében és a suzukai első futamot a pole pozícióból indulva megnyerte. És akkor a számos magyar bajnokról még nem is beszéltünk, akik idehaza a legjobbaknak bizonyultak saját szakágukban.

Rengeteg, rengeteg kimagasló siker ez egy év alatt egy olyan kis ország autósportja számára, mint Magyarország, és méltán lehetünk erre büszkék, hiszen a szomszédos országokat ezzel messze túlszárnyaltuk idén autósport eredmények tekintetében. 2013 a magyar autósport éve volt, és Szabó Krisztián ebben az évben lett az év magyar autóversenyzője.

„Köszönöm szépen ezt a megtisztelő elismerést, nagyon jó érzés, hogy az MNASZ engem választott a 2013-as év autóversenyzőjének” – mondta el Szabó Krisztián, akivel az Off-Road szakág díjkiosztóján közölték a jó hírt.Szabo_Krisz3 „Idén nagyon sok jó magyar versenyző ért el nagyon szép eredményeket az autósportban, és hatalmas megtiszteltetés az, hogy a sok siker közül az én Európa-bajnoki címemet ítélték meg a legértékesebbnek.”

„Ez a döntés nyilván szubjektív, amivel én is tisztában vagyok, hiszen nem lehet objektív módon összehasonlítani egymással az egyik vagy másik szakágban, illetve versenysorozatban elért eredményeket. Tudom, hogy többen is megérdemelték volna idén rajtam kívül ezt a díjat, úgyhogy ennek megfelelően nagy becsben fogom tartani” – folytatta az OXXO Energy Drink által támogatott versenyző.

„Úgy gondolom, hogy ez az elismerés nemcsak számomra, de az Off-Road szakág és az autocross számára is komoly kitüntetést jelent. Idén az FIA Autocross Európa-bajnokság három felnőtt Európa-bajnokából kettőt mi adtunk, hiszen rajtam kívül Kárai Tamás is Európa-bajnok lett a Touring Autocross-ban. Remélem, az elismerés, amit kaptam, picit még jobban ráirányítja a szurkolók és a média figyelmét is az autocross-ra, ami külföldön még mindig picit nagyobb népszerűségnek örvend, mint idehaza. Sokan nem ismerik ezt a sportágat, és biztos vagyok benne, hogy sokak talán meglepődnek rajta, hogy engem választottak az év autóversenyzőjének, mert talán azt gondolják, hogy az FIA Autocross Eb-nél vannak rangosabb és nehezebb sorozatok is, ahol értek el idén jó eredményeket magyar versenyzők. Én viszont tudom, hogy mennyi munkánk van ebben a sikerben a csapattal, tudom, hogy milyen kemény ellenfeleink voltak, és milyen sok közel egyforma képességű versenyző ellen kellett felvennem a harcot minden egyes futamon. Szabo_Krisz1Kívülről mindig sokkal könnyebb megítélni valamit, de aki benne van ebben a sportban, az tudja, hogy Európa-bajnoknak lenni sehol nem könnyű. Nagyon örülök neki, hogy a hazai, nyirádi Eb-futamomat is megnyertem idén és a Nemzetek Kupájában is sikerült a 2. helyet megszereznünk Kárai Tomival és Ábrahám Karcsival közösen Magyarország számára. Jövőre szeretném megvédeni az Európa-bajnoki címemet a Buggy1600-ban, ami – junior Eb-s tapasztalataimból tudom – nem lesz egyszerű, de nem is lehetetlen” – tette hozzá végül a 2013-as esztendő magyar autóversenyzője, Szabó Krisztián.
Kép: Zoleg