A nemzetközi GHS (Globally Harmonized System) szabályozás értelmében megváltoznak a forgalmazott kenőanyagok és egyéb folyadékok biztonsági besorolásai, a kiszereléseken található címkék és ezzel párhuzamosan a termékeket kísérő biztonsági adatlapok is.
A Castrol Hungária Kft.-től az alábbi segítséget kaptuk.

Részletes leírást talál a törvényről, a változásokról és az időzítésről a mellékelt információs bulletinekben.

Az új CLP szabályozás HU

GHS kérdések és válaszok HU

Kérjük alaposan nézze át Ön is a vonatkozó jogszabályi előírásokat, egyes termékek új besorolása ADR (raktározási és szállítási) vonatkozásokkal is bírhat!

http://www.castrol.com/hu_hu/hungary/about-us/news-events/ghs.html

GHS – Globally Harmonised System

CLP – új szabályozás lép hatályba a termékek veszélyességi besorolásával kapcsolatban – változások a címkézésben

Amennyiben Ön az utóbbi időben vásárolt valamilyen terméket (pl. tisztítószert) akkor észrevehette hogy egyes termékeink címkéi megváltoztak. Ezúton kívánunk tájékoztatást nyújtani az Európai Unió új CLP (Classification, Labelling and Packaging – Besorolás, Címkézés és Csomagolás) rendeletéről amely egységesen szabályozza a vegyi anyagok és keverékek besorolását, címkézését és csomagolását. A Castrol az egészség és a környezet védelme érdekében termékeink kezelése, szállítása és alkalmazása során egyaránt felelősséget vállal az új jogszabály maradéktalan követéséért.

A világ országaiban a vegyi anyagok és keverékek veszélyességi besorolására és címkézésére mindeddig eltérő szabályokat alkalmaztak. Ennek következtében ugyanazt a vegyi anyagot az egyik országban mérgezőként osztályozták míg egy másikban nem sorolták be semmilyen veszélyes kategóriába. Arra is volt példa hogy ugyanarra a veszélyforrásra egyes országokban eltérő veszélyjelet alkalmaztak. Az ENSZ tagországaiból (ezen belül az EU tagországokból) összegyűlt szakértők, a vegyipar képviselői valamint a szabályozásban érdekelt további felek együttműködésének eredményeként létrejött a termékek besorolására és címkézésre világszerte alkalmazott rendszer, a GHS (Globally Harmonised System).

A CLP 2009. január 20-án lépett hatályba, teljesítéséhez 2015. május 31-ig átmeneti időszak áll rendelkezésre. Ennek megfelelően termékeink címkézését és csomagolását 2015. június 01-től kizárólag a CLP követelményeinek megfelelően végezhetjük. Az ebben az időpontban készleten lévő régi címkével ellátott termékek 2017. június 01-ig még értékesíthetőek.

Az alábbi linken megtalálja a legfontosabb tudnivalókat a CLP-ről, a CLP és a GHS közötti kapcsolatról, az ezzel kapcsolatos, termékeinket érintő változások bevezetéséről valamint az ehhez kapcsolódó további teendőkről.